Dla mamy i taty
Dołącz do CANAL+ i oglądaj MiniMini+ Zamów online
 

FINAŁ AKCJI GOTUJ ZDROWO Z RYBKĄ MINIMINI JUŻ BLISKO! Mini mini Mini mini Mini mini Mini mini

2015-11-17
 
W poniedziałek, 16 listopada zakończyło się przyjmowanie zgłoszeń do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”. W ramach akcji rodzice przesłali ponad 200 przepisów na zdrowe dania dla maluchów. Będą one na stałe dostępne w serwisie internetowym www.gotujzdrowo.miniminiplus.pl. Inicjatywa stacji MiniMini+, dziecięcego kanału tematycznego platformy nc+, przygotowana wspólnie z ekspertami Instytutu Żywności i Żywienia, ma na celu promocję zbilansowanej diety maluchów oraz wzrost świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

Na stronie ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini” powstała wirtualna książka kucharska stworzona przez rodziców dla rodziców z ulubionymi przepisami na zdrowe dania ich maluchów. Każdy przepis został sprawdzony przez dietetyka Instytutu Żywności i Żywienia, dzięki czemu w serwisie www.gotujzdrowo.miniminiplus.pl znalazły się jedynie dania zawierające składniki wskazane w diecie małego dziecka. Od 1 października do 16 listopada, serwis odnotował blisko 65 tysięcy odwiedzin i ponad ćwierć miliona odsłon, a aż blisko 60 proc. użytkowników strony wraca na nią.

- Cieszymy się, że tak wielu rodziców zaangażowało się w akcję edukacyjną „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”. To pierwsza edycja naszego projektu, ale już planujemy kolejną na przyszły rok. W efekcie naszych działań powstał bezcenny zbiór zdrowych i smacznych przepisów dla maluchów. Każdy z nich został sprawdzony przez dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia, a co ważniejsze inspiracje przesłane przez rodziców będą na stałe obecne w serwisie MiniMini+ - mówi Marta Szwakopf, dyrektor kanałów dziecięcych, lifestyle’owych i dokumentalnych nc+. – Warto zwrócić uwagę, że spośród blisko 500 przesłanych do nas przepisów, jedynie nieco ponad 200 zostało zaakceptowanych przez dietetyka, co pokazuje, że tego typu akcje są potrzebne – dodaje Szwakopf.

Rodzice mogli przesyłać swoje przepisy przez półtora miesiąca, do poniedziałku, 16 listopada, ale nadal można oceniać je tworząc tym samy ranking najbardziej popularnych dań. Pod koniec listopada jury, w skład którego wchodzą m.in. eksperci ds. żywienia, nagrodzi 25 osób, których przepisy okazały się zdrowe, smaczne, interesujące i wyróżniały się atrakcyjną dla dzieci stroną wizualną.

- W ramach akcji „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini” wybieramy te przepisy, które dostarczają dziecku niezbędnych do zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju składników, a ponadto nie zawierają substancji niepożądanych w diecie malucha, takich jak cukier, tłuszcz czy sól. Nawyki żywieniowe dziecka powinny być kształtowane od najmłodszych lat, dlatego akcje edukacyjne skierowane do rodziców przedszkolaków są ważnym elementem promocji zdrowia dziecka, które będą procentowały w wieku dorosłym - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk Instytutu Żywotności i Żywienia.

Na stronie akcji „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, oprócz sprawdzonych pomysłów na smaczne i zdrowe dania dla dzieci w wieku przedszkolnym, dostępne są ciekawostki, porady ekspertów i napisane przez dietetyków artykuły na temat prawidłowego żywienia najmłodszych. Osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem mogą skorzystać z łatwych do przygotowania przepisów znanej z telewizji Kuchnia+ Mariety Mareckiej, ambasadorki akcji i mamy 3,5-rocznego Jasia.

Inicjatywa „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini” powstała, aby zwrócić uwagę rodziców na problem rosnącej wśród dzieci otyłości oraz wpływu diety na rozwój maluchów, ich kondycję psychiczną i fizyczną. Ma na celu wzrost świadomości i wiedzy na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. W dniu 1 września weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w placówka oświatowych. Nowe przepisy mają na celu kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez wyeliminowanie z przedszkoli i szkół pokarmów zawierających nadmierne ilości cukru, soli i tłuszczów.