Ogórkowy krokodyl

Do przygotowania ogórkowego krokodyla potrzebne będą:
świeży długi ogórek,
kilka rzodkiewek,
kilka liści sałaty,
pół parówki,
nóż,
deska do krojenia,
wykałaczka.
Uwaga! Niezbędna jest pomoc osoby dorosłej!

  1. Umyj ogórek i poproś, aby ktoś dorosły odkroił  po 5 cm z każdej strony ogórka.
  2. Następnie poproś o pokrojenie ogórka na dość cienkie plasterki, ale nie docinając ich do końca, aby ogórek nie rozpadł się na kawałki.
  3. Ułóż ostrożnie pokrojonego ogórka na talerzu.
  4. Jedną z odkrojonych końcówek krokodyla nacinamy wzdłuż, aby zrobić paszczę.
  5. Język z kawałka parówki umieść w środku krokodylej paszczy.
  6. Następnie, z pomocą osoby dorosłej, pokrój rzodkiewkę na plasterki i za pomocą wykałaczki umocuj dwa z nich  na głowie krokodyla, w miejscu oczu. Dołącz głowę do pokrojonych plasterków na talerzu.
  7. Z pozostałej końcówki wytnij cztery łapy i ogon.

Udekoruj talerz liśćmi sałaty i rzodkiewkami. Smacznego!