PONAD 100 PRZEPISÓW NA ZDROWE DANIA DLA MALUCHÓW W SERWISIE WWW.GOTUJZDROWO.MINIMINIPLUS.PL Mini mini Mini mini Mini mini Mini mini

 
W ciągu pierwszego miesiąca trwania akcji „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini” rodzice przesłali kilkaset przepisów na ulubione dania swoich maluchów. Te zaakceptowane przez dietetyka Instytutu Żywności i Żywienia można znaleźć w serwisie www.gotujzdrowo.miniminiplus.pl. Rybka MiniMini jeszcze przez dwa tygodnie czeka na pyszne, pełne witamin i zdrowych składników inspiracje na potrawy dla najmłodszych. Inicjatywa stacji MiniMini+ ma na celu aktywizowanie rodziców i promocję zbilansowanej diety maluchów.

Na stronie ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, oprócz sprawdzonych pomysłów na smaczne i zdrowe dania dla dzieci w wieku przedszkolnym, znajdują się ciekawostki, porady ekspertów i napisane przez dietetyków artykuły na temat prawidłowego żywienia najmłodszych. Osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem mogą skorzystać z łatwych do przygotowania przepisów znanej z telewizji Kuchnia+ Mariety Mareckiej, ambasadorki akcji i mamy 3,5 rocznego Jasia. Od 1 do 31 października serwis odnotował prawie 45 tysięcy odwiedzin i ponad 160 tysięcy odsłon, a aż blisko 60 proc. użytkowników strony wraca na nią.

Stacja MiniMini+ włączyła się także w przygotowane przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka warsztaty na temat zdrowia i zbilansowanej diety maluchów, które są prowadzone od początku października w placówkach przedszkolnych na terenie całej polski. Wychowawcy przedszkolni mogą bezpłatnie pobrać materiały edukacyjne oraz scenariusze zajęć opracowane przez ekspertów ds. żywienia ze strony www.zdrowyprzedszkolak.pl. Zajęcia zostały przygotowane w formie warsztatów i zabaw dla dzieci, dzięki czemu wiedza z zakresu zdrowego żywienia przekazywana jest maluchom w łatwy, angażujący i przyjazny sposób. Zadbała o to także Rybka MiniMini, która przygotowała interaktywne materiały dydaktyczne dla najmłodszych.

Inicjatywa „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini” powstała, aby zwrócić uwagę rodziców na problem rosnącej wśród dzieci otyłości oraz wpływu diety na rozwój maluchów, ich kondycję psychiczną i fizyczną. Ma na celu wzrost świadomości i wiedzy na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Partnerem merytorycznym akcji jest Instytut Żywności i Żywienia.

W dniu 1 września weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w placówka oświatowych. Nowe przepisy mają na celu kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez wyeliminowanie z przedszkoli i szkół pokarmów zawierających nadmierne ilości cukru, soli i tłuszczów.