Ogórkowy krokodyl
Do przygotowania ogórkowego krokodyla potrzebne będą:
świeży długi ogórek,
kilka rzodkiewek,
kilka liści sałaty,
pół parówki,
nóż,
deska do krojenia,
wykałaczka.
Uwaga! Niezbędna jest pomoc osoby dorosłej!
- Umyj ogórek i poproś, aby ktoś dorosły odkroił po 5 cm z każdej strony ogórka.
- Następnie poproś o pokrojenie ogórka na dość cienkie plasterki, ale nie docinając ich do końca, aby ogórek nie rozpadł się na kawałki.
- Ułóż ostrożnie pokrojonego ogórka na talerzu.
- Jedną z odkrojonych końcówek krokodyla nacinamy wzdłuż, aby zrobić paszczę.
- Język z kawałka parówki umieść w środku krokodylej paszczy.
- Następnie, z pomocą osoby dorosłej, pokrój rzodkiewkę na plasterki i za pomocą wykałaczki umocuj dwa z nich na głowie krokodyla, w miejscu oczu. Dołącz głowę do pokrojonych plasterków na talerzu.
- Z pozostałej końcówki wytnij cztery łapy i ogon.
Udekoruj talerz liśćmi sałaty i rzodkiewkami. Smacznego!