Do przygotowania pierników potrzebne będą: pół kilograma mąki, ćwierć kostki masła, słoiczek miodu DAĆ TYLKO W GRAFICE, pół szklanki cukru, przyprawa piernikowa, 2 jajka, jedna łyżeczka sody oczyszczonej, blacha do pieczenia, stolnica i wałek.
1. Na stolnicy zmieszajcie mąkę, sodę, cukier i przyprawę piernikową.
2. Zróbcie wgłębienie, dodajcie jajka, miód, masło i zagniećcie ciasto.
3. Kiedy ciasto będzie gładkie, posypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie je.
4. Z rozwałkowanego ciasta możecie wykrajać foremkami różne kształty.
5. Rozłóżcie na blasze papier do pieczenia i układajcie pierniczki.
6. Poproście rodziców o włączenie piekarnika, musi się nagrzać do 180 stopni.
7. Pierniki musza się piec około 15 minut.
Pierniczki są gotowe!